Droom en Illusie

Werkelijk en onwerkelijk

“Wij kunnen denken dat er een muur staat tussen de twee kanten – tussen “werkelijk” en “onwerkelijk”, (dag)dromen en (nacht)dromen – maar elk soort van ervaring die wij aan de ene kant hebben kunnen wij ook aan de andere kant hebben. We kunnen proberen om een onderscheid te maken en te zeggen; Dit is een droom, maar het verschil ligt alleen in onze geest, in de uitspraak die wij doen. Wanneer wij de mentale muur wegnemen, worden (dag)dromen en (nacht)dromen, werkelijk en onwerkelijk, één…

Adem langzaam en gelijkmatig en laat je hoofd, nek en al je spieren zich ontspannen.

Laat alles tot rust komen, zodat je geest heel stil wordt. Kijk nu, zonder je in te spannen, hoe mentale beelden beginnen en eindigen. Concentreer je niet te sterk en blijf ontspannen…Leidt jezelf heel behoedzaam naar de staat van dromen alsof je een kind bij de hand neemt, terwijl je heel zorgvuldig je geest observeert.

Bekijk je droom zonder je waakbewustzijn te verliezen…Op dat moment vertelt een of ander aspect van het bewustzijn ons om ons geen zorgen te maken – de ervaring is alleen maar een droom – en de droom is niet langer angstaanjagend.

Wannneer je jezelf binnen je droom ontspant en je realiseert dat je slaapt, heb je beheersing gekregen over je dromen. Dan kan je in je dromen bijna alles doen. Je kan vliegen, naar bijzondere plaatsen reizen, en in deze altijd veranderde staat elke ervaring hebben die je je kan voorstellen…Vervolgens ontspan je en voel de lichte, beweeglijke energie van de staat van dromen… Bekijk al je ervaringen direct als een droom; dit kan heel aangenaam en interessant zijn. Lopen, praten, drinken, eten – alles is in de droom. Probeer niet iets te veranderen of je te verbeelden dat de gewone ervaring een droom is; wees slechts los en ontspannen. Wat er ook ontstaat , wat je ook voelt, accepteer het eenvoudig als een ander beeld in de droom. Je kan zelfs jezelf, je bewustzijn, zien als een deel van de droom. Hoewel jij de projector bent die de beelden creëert, ben je ook een deel van het beeld. Besef dat het droomkarakter van het bestaan elk aspect van het zijn insluit – zelfs de verlichting is deel van die droom…Wanneer wij het leven als een droom zien is dat geen reden om iets te veranderen, omdat alles wat je doet allang een deel van de droom is. Er is niets dat wij kunnen verbergen, niets dat wij in het geheim kunnen doen, dat niet een deel is van de droom. Het enige wat wij kunnen doen is dit te zien…De Boeddha wees erop dat de wereld een illusie is. Wanneer wij dit eenmaal beseffen, brengen zelfs de moeilijkste en pijnlijkste situaties ons niet uit balans en zullen mooie en begeerlijke dingen geen gehechtheid of vastgrijpen meer veroorzaken. Omdat onze problemen ons niet langer beheersen, zijn wij vrij om anderen met hun moeilijkheden te helpen. Wanneer wij het droomkarakter van de werkelijkheid zien, worden wij niet langer beheerst door de illusie van onze ervaringen. Wij zijn vrij om het spel van de beelden van het leven volledig te accepteren.”

Citaat uit het boek “Verborgen Vrijheid” van Tarthang Tulku

https://leeromgeving.boeddhismeonline.org/cursussen/e-verborgen-vrijheid/

TIBETAANSE ONTSPANNING YOGA | MEDITATIEVE BEWEGINGSOEFENINGEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.