“De natuurlijke manier van zijn”

” De natuurlijke manier van zijn is…niet iets dat apart van ons staat en dat we moeten terugvinden: wij zijn dit zijn. Hoewel de volmaakte harmonie en ongedwongenheid van de natuurlijke manier van zijn zo dichtbij ons staan…maken wij ons regelmatig bezorgd dat wij iets missen dat essentieel is voor ons welzijn. Wij verbeelden ons dat vervulling in een ideaal bestaan ligt, ver van ons gewone bestaan, en zullen daar onrustig naar blijven zoeken…Wij denken dat wij nergens terecht komen en bekritiseren onszelf vanwege het gebrek aan vooruitgang…Deze situatie is net zoiets als honger hebben terwijl er voldoende eten in de kast staat waar je niet van eet…

Accepteer dus deze gedachten zonder in hun betekenis gevangen te raken, ipv wijsheid, bewustzijn of mediatie te herkennen en je zorgen te maken of je meditatie goed of slecht is. Laat hen geen macht over je te krijgen. Dan is er geen behoefte om weg te rennen of je voor hen te verstoppen – je hoeft niets te doen. Ipv betrokken te raken in interpretaties, beelden, gevoelens en gewaarwordingen, kunnen wij bij de pure vorm van energie blijven. Wanneer wij zo met de energie contact maken, kunnen wij zien dat het de totaliteit van het zijn aanraakt, als een regendruppel die in de oceaan valt. Dan hebben wij de weg gevonden om onze gedachten en emoties om te zetten in meditatieve ervaringen, en de geest te openen voor het spel van het zijn.”

Citaat van Tarthang Tulku uit het boek: Verborgen Vrijheid

"De natuurlijke manier van zijn" | " De natuurlijke manier van zijn is...niet iets dat apart van ons staat en dat we moeten terugvinden: wij zijn dit zijn. Hoewel de volmaakte harmonie en ongedwongenheid van de natuurlijke manier van zijn zo dichtbij ons staan...maken wij ons regelmatig bezorgd dat wij iets missen dat essentieel is voor ons welzijn. Wij verbeelden ons dat vervulling in een ideaal bestaan ligt, ver van ons gewone bestaan, en zullen daar onrustig naar blijven zoeken...Wij denken dat wij nergens terecht komen en bekritiseren onszelf vanwege het gebrek aan vooruitgang...Deze situatie is net zoiets als honger hebben terwijl er voldoende eten in de kast staat waar je niet van eet...

Eén antwoord op ““De natuurlijke manier van zijn””

  1. Ik heb dit boek, net als andere boeken van Tarthang Tulku, meerdere malen gelezen. Het is al eens gezegd tijdens een retraite in het Nyingma instituut te Amsterdam dat Rinpoche de lezer de indruk geeft dat hij het boek voor jou geschreven heeft. Iedereen vindt wel iets in zijn boeken waar hij/zij zich in herkent. Bedankt dat je zijn gedachtegoed onder de aandacht van het publiek brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.