De grondslag voor evenwicht is ontspanning

“Evenwicht is een natuurlijke gesteldheid waarin gevoel en energie als een stroom zijn die lichaam en geest in hun totaliteit doordringt.”
“Gewoonlijk verstaan wij onder evenwicht ons fysieke gevoel van balans of stabiliteit. Deze opvatting van evenwicht is echter beperkt en kan verruimd worden door middel van bepaalde oefeningen en bewegingen die ons laten zien hoe wij onze adem, onze zintuigen en ons bewustzijn in evenwicht kunnen brengen met lichaam en geest. Wij kunnen ons gehele gestel in evenwicht brengen – want evenwicht is een natuurlijke gesteldheid waarin gevoel en energie als een stroom zijn die lichaam en geest in hun totaliteit doordringt. Dit evenwicht is het doel van Kum Nye.”KN II p. 13 (2-druk)
“De grondslag voor evenwicht en voor de integratie van lichaam en geest is ontspanning. Vaak zien wij ontspanning als een toestand van dromerigheid waarin vitaliteit en een helder bewustzijn ontbreken; als een vlucht uit het dagelijks leven of als manier om je tijd te vullen. Ware ontspanning is echter in wezen evenwicht. Wanneer wij ontspannen zijn, kunnen wij opengaan voor nieuwe zintuigelijke gebieden en dimensies, en kunnen wij gewaarwordingen en gevoelens wijder laten worden, zodat lichaam en geest worden samengebracht.
Wij leren energie op te wekken en te bundelen, zodat wij die kunnen gebruiken om lichaam en geest op een vloeiende manier samen te laten werken. Gedachten en gewaarwordingen stromen vloeiend door ons heen doordat onze geest sprankelend en helder, en ons lichaam vitaal en energiek is. Als wij echt ontspannen, is het niet langer het “ik” dat ervaart – wij worden de ervaring zelf. Wij “hebben” niet langer onze zintuigen, ons lichaam en onze geest, want die zijn allemaal totaal opgenomen in het ervaren.
Vaak echter staan ons lichaam en onze geest niet goed met elkaar in uitwisseling en kunnen wij geen van beide op de juiste wijze voeden. Wij zijn dan niet meer in staat onze vitaliteit, onze concentratie of ons heldere bewustzijn n te behouden; wij gaan ondoelmatig functioneren en worden gevoelig voor geestelijke en fysieke onevenwichtigheden. De meeste psychische problemen en de meeste ziekten – met inbegrip van ziekten die het gevolg zijn van spanning – hangen samen met deze subtiele onevenwichtigheid van energie in ons lichaam, onze geest en onze zintuigen.
Onze gewaarwordingen raken verward en onze energie wordt verstrooid en onbestendig. Als aan ons lichaam en onze zintuigen het vitale bewustzijn ontbreekt, zijn ze als leegstaande huizen… het geestelijk, fysiek en zintuigelijk bewustzijn vermindert. Heftige emoties maken de situatie nog slechter.” (KN deel II, p.13/14 (2-druk).

De grondslag voor evenwicht is ontspanning | <p>“Evenwicht is een natuurlijke gesteldheid waarin gevoel en energie als een stroom zijn die lichaam en geest in hun totaliteit doordringt.”
“Gewoonlijk verstaan wij onder evenwicht ons fysieke gevoel van balans of stabiliteit. Deze opvatting van evenwicht is echter beperkt en kan verruimd worden door middel van bepaalde oefeningen en bewegingen die ons laten zien hoe wij onze adem, onze zintuigen en ons bewustzijn in evenwicht kunnen brengen met lichaam en geest. Wij kunnen ons gehele gestel in evenwicht brengen – want evenwicht is een natuurlijke gesteldheid waarin gevoel en energie als een stroom zijn die lichaam en geest in hun totaliteit doordringt. Dit evenwicht is het doel van Kum Nye.”KN II p. 13 (2-druk)
“De grondslag voor evenwicht en voor de integratie van lichaam en geest is ontspanning. Vaak zien wij ontspanning als een toestand van dromerigheid waarin vitaliteit en een helder bewustzijn ontbreken; als een vlucht uit het dagelijks leven of als manier om je tijd te vullen. Ware ontspanning is echter in wezen evenwicht. Wanneer wij ontspannen zijn, kunnen wij opengaan voor nieuwe zintuigelijke gebieden en dimensies, en kunnen wij gewaarwordingen en gevoelens wijder laten worden, zodat lichaam en geest worden samengebracht.
Wij leren energie op te wekken en te bundelen, zodat wij die kunnen gebruiken om lichaam en geest op een vloeiende manier samen te laten werken. Gedachten en gewaarwordingen stromen vloeiend door ons heen doordat onze geest sprankelend en helder, en ons lichaam vitaal en energiek is. Als wij echt ontspannen, is het niet langer het “ik” dat ervaart – wij worden de ervaring zelf. Wij “hebben” niet langer onze zintuigen, ons lichaam en onze geest, want die zijn allemaal totaal opgenomen in het ervaren.
Vaak echter staan ons lichaam en onze geest niet goed met elkaar in uitwisseling en kunnen wij geen van beide op de juiste wijze voeden. Wij zijn dan niet meer in staat onze vitaliteit, onze concentratie of ons heldere bewustzijn n te behouden; wij gaan ondoelmatig functioneren en worden gevoelig voor geestelijke en fysieke onevenwichtigheden. De meeste psychische problemen en de meeste ziekten – met inbegrip van ziekten die het gevolg zijn van spanning – hangen samen met deze subtiele onevenwichtigheid van energie in ons lichaam, onze geest en onze zintuigen.
Onze gewaarwordingen raken verward en onze energie wordt verstrooid en onbestendig. Als aan ons lichaam en onze zintuigen het vitale bewustzijn ontbreekt, zijn ze als leegstaande huizen… het geestelijk, fysiek en zintuigelijk bewustzijn vermindert. Heftige emoties maken de situatie nog slechter.” (KN deel II, p.13/14 (2-druk).</p>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.