Alternatieven voor ontevredenheid

“Ondanks eeuwenlange inspanning, gericht op het verhogen van onze materiële welvaart, lijken we er niet in te slagen om het geluk, de veiligheid en de gemoedsrust te verkrijgen, die het menselijke leven duurzame voldoening schenken. Tegenwoordig lijkt het leven onder grotere druk te staan en in vele opzichten zwaarder te zijn dan in het verleden. We zien veranderingen zich in zo`n snel tempo voltrekken, dat we ons afvragen hoe de komende generaties zich straks zullen redden. “Waar gaat het heen met onze wereld?”

“Wat onze overtuiging of ons geloof ook moge zijn, we kunnen niet ontkomen aan een groeiend besef van ontevredenheid. Als we om ons heen kijken zien we maar weinig tekenen van werkelijk geluk…Maatschappelijk succes en een geslaagde carrière scheppen niet noodzakelijkerwijze voldoening; een leven vol strijd en wedijver brengt vaak ingewikkelde problemen met zich mee en -uiteindelijk – enorme vermoeidheid…

Alle mensen om ons heen ondervinden emotionele pijn, betreuren gemiste kansen, of wensen dat de kwaliteit van hun leven beter zou zijn. En toch lijken maar weinig mensen, ondanks al hun onvrede, bereid te zijn de grondpatronen die zij volgen in twijfel te trekken en hiermee door te gaan tot er werkelijk verandering plaatsvindt…

Bij gebrek aan enig duidelijk alternatief blijven de meesten van ons stug doorgaan, hoe ontmoedigend we ons ook voelen. Maar terwijl we pijnlijke herinneringen met geweld uit onze geest bannen, stapelt de pijn zich diep binnenin ons op en vergiftig langzaam maar zeker ons leven. Hoe ouder we worden, des te moeilijker wordt het om de illusie van voldoening staande te houden…

We moeten ons ervan bewust blijven dat onze tijd kort en zeer kostbaar is, en dat alleen wijzelf de verantwoordelijkheid voor ons leven op ons kunnen nemen. Alleen dan kunnen we de kennis ontdekken, die we nodig hebben om onszelf tegen de pijn in het heden en tegen nog veel erger lijden in de toekomst te beschermen.

We moeten nauwkeurig kijken naar al ons doen en laten en ons afvragen of onze handelingen ons wel voldoening schenken die wij zoeken. Zijn onze instelling en persoonlijke filosofie in overeenstemming met wat we werkelijk willen? Misschien kunnen we een geheel nieuwe levenswijze ontdekken – niet door van beroep te veranderen, maar door de gezichtspunten en instellingen te veranderen, die ons verhinderen van ons eigen leven te genieten en anderen van dienst te zijn…

Wanneer we helder waarnemen, bezitten we kennis. Kennis is eerlijk; zij vecht alle vormen van vermijding en zelfbedrog aan en versterkt ons vermogen om het web van problemen, dat ons gevangen houdt, te doorklieven. Kennis beroert onze diepste gevoelens en verleent ons gevoel van kracht en vertrouwen, dat niemand ons kan afnemen. Wanneer we gegrond zijn in kennis, kunnen we duidelijker prioriteiten stellen en een nieuw doel vinden in ons leven. ” Citaat uit het boek: “Kennis van vrijheid; tijd om te veranderen” van Tarthang Tulku.

IMG_20181231_153337-EFFECTS

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.