“Eén-zijn”

“Eén is volmaakt. Twee is volmaakt. Alles is volmaakt. Eén is mijn essentie, het pure en totale Bewustzijn. Twee zijn mijn (dualistische) manifestaties. Alles is alle verschijnselen die in hun compleetheid altijd volmaakt zijn. Eén is volmaakt omdat de bron – Ruimte of Gewaarzijn – eén is; tijdloos, onmetelijk, zonder kenmerken en onveranderlijk. Twee is volmaakt omdat alle dualiteiten helderheid opscheppen. Helderheid over je eigen onderliggende patronen zoals egoïsme of agressie, over de spanningsveld tussen het ik en de ander, en over de manier waarop je gegeven tijd – dit leven – gebruikt: Streef je naar ultieme vrijheid, of naar bevestiging van het ego? En wat heb je over voor je innerlijke vrijheid? Geef je daar al je energie aan? Zou je je positie en overbodige beslommeringen daarvoor op willen geven? En als je streeft naar egobevestiging, wat is dat dan: macht, geld, seks, status? Zou je andere levende wezens daarvoor misbruiken? Onderdrukken? Doden? En op het hele praktische niveau van dualiteit: is het stoplicht rood of groen? Rem je dan of geef je gas? Doe je de boodschappen of ik? Ga je hierheen of daarheen. Zeg je Ja of Nee? Dualiteiten zijn in het dagelijks leven onvermijdelijk en kunnen nooit worden afgedaan als flauwekul. Alles is de onvoorstelbare rijkdom van verschijnselen, manifestaties en gebeurtenissen die in zichzelf volmaakt zijn, en dankzij die rijkdom zijn er ook ontelbare mogelijkheden. Hoe helderder het één-zijn en twee-zijn is, hoe groter de rijkdom aan sensaties, gevoelens, emoties, gewaarwordingen, ademen en dimensies van ervaren. Een onvoorstelbaar potentieel dat sluimerend in jezelf verborgen ligt. Deze drie – één, twee en alles – zijn één. Ze zijn één omdat ze binnen het ervaren – niet gescheiden zijn. Ze zijn niet identiek, maar wel één. Ook al kun je ze denkmatig uit elkaar halen om ze beter te doorgronden, ze kunnen nooit gescheiden worden.”

Citaat uit het boek: “Longchenpa – Helder gewaarzijn: Vier vormen van vertoeven in puur en totaal aanwezig-zijn”.  Vertaling/uitleg: Robert Hartzema/Marjan Moller. 

“Eén-zijn” | "Eén is volmaakt. Twee is volmaakt. Alles is volmaakt. Eén is mijn essentie, het pure en totale Bewustzijn. Twee zijn mijn (dualistische) manifestaties. Alles is alle verschijnselen die in hun compleetheid altijd volmaakt zijn. Eén is volmaakt omdat de bron - Ruimte of Gewaarzijn - eén is; tijdloos, onmetelijk, zonder kenmerken en onveranderlijk. Twee is volmaakt omdat alle dualiteiten helderheid opscheppen. Helderheid over je eigen onderliggende patronen zoals egoïsme of agressie, over de spanningsveld tussen het ik en de ander, en over de manier waarop je gegeven tijd - dit leven - gebruikt: Streef je naar ultieme vrijheid, of naar bevestiging van het ego? En wat heb je over voor je innerlijke vrijheid? Geef je daar al je energie aan? Zou je je positie en overbodige beslommeringen daarvoor op willen geven? En als je streeft naar egobevestiging, wat is dat dan: macht, geld, seks, status? Zou je andere levende wezens daarvoor misbruiken? Onderdrukken? Doden? En op het hele praktische niveau van dualiteit: is het stoplicht rood of groen? Rem je dan of geef je gas? Doe je de boodschappen of ik? Ga je hierheen of daarheen. Zeg je Ja of Nee? Dualiteiten zijn in het dagelijks leven onvermijdelijk en kunnen nooit worden afgedaan als flauwekul. Alles is de onvoorstelbare rijkdom van verschijnselen, manifestaties en gebeurtenissen die in zichzelf volmaakt zijn, en dankzij die rijkdom zijn er ook ontelbare mogelijkheden. Hoe helderder het één-zijn en twee-zijn is, hoe groter de rijkdom aan sensaties, gevoelens, emoties, gewaarwordingen, ademen en dimensies van ervaren. Een onvoorstelbaar potentieel dat sluimerend in jezelf verborgen ligt. Deze drie - één, twee en alles - zijn één. Ze zijn één omdat ze binnen het ervaren - niet gescheiden zijn. Ze zijn niet identiek, maar wel één. Ook al kun je ze denkmatig uit elkaar halen om ze beter te doorgronden, ze kunnen nooit gescheiden worden."

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.