“Onszelf veranderen”

“Wij kunnen niet op slag veranderen, maar wij kunnen een proces op gang brengen dat een impuls geeft, een proces dat standvastige en oprechte eigenschappen oplevert, die ons zullen helpen vitaler en evenwichtiger te worden. Wij beginnen met het patroon van vermijden te doorbreken. Wij kunnen ons regelmatig concentreren op werk waar wij eigenlijk geen zin in hebben, om dan zonder nadruk te mediteren op de emotie die bij dit werk opkomen, emoties zoals woede en frustratie.

Blijf staan voor zo’n emotie; proef het door meditatie. Ga hiermee door totdat achter de oorspronkelijke emotie een gevoel opkomt, een gevoel doe zich manifesteert als een fysieke gespannenheid of beklemming. Wanneer u in uw weerstanden doordringt, zal het gevoel sterker worden. Tenslotte zult u dat gevoel herkennen als angst.

Angst is ongrijpbaar. De meesten van ons  zijn niet van plan te accepteren dat angst al onze voorkeuren en daden beheerst. Het gevoel dat wij ons eigen leven regeren is een deel van het gekoesterde beeld van onszelf, een beeld dat wij willen beschermen.

Wij voelen ons zeker in onze vastgeroeste patronen en wij zijn bang voor elke onzekerheid en het onbekende dat deze patronenen bedreigt. Door te geven aan deze angst versterken wij die, zonder dat wij ons daar zelfs van bewust zijn. Angst schept nog meer angst en wordt een subtiele stuwende kracht. …..

Om deze patronen te doorbreken moeten wij onze angst direkt ervaren. Wij kunnen het begrip angst als een uitdaging zien en er dmv meditatie in doordringen. Wij doorleven onze angst. Terwijl ons bewustzijn de angst omvat, stoppen wij om dit gevoel “angst” te noemen en wij worden ons bewust dat wat wij voelen alleen maar energie is.

Dan wordt de spanning verbroken en dit stelt ons in staat om te ontspannen en deze energie vrij te laten. Dit loslaten maakt ons kalm en breng ons tot rust.

Door in meditatie de angst te ervaren, kunnen wij leren krachtdadig te zijn in situaties waarin wij vroeger niets konden doen. Wij kunnen door dit “niets willen doen” heen breken. Wij hoeven het gevoel van dergelijke situaties alleen direct te ervaren; geduldig, rustig, en vol vertrouwen.

Dit gedragspatroon is werkelijk gezond en stelt ons in staat om ons leven en onze daden te bepalen…..Het menselijk bestaan is kostbaar; wanneer wij onszelf van onze automatische antwoorden bevrijden, kunnen wij de grenzeloze mogelijkheden ervan beseffen. Het is slechts zaak om de plekken van stilte te vinden die voorbij de gedragspatronen liggen, om contact te maken met onze ware aard en de groei hiervan te voeden.

Door te leren eerlijk tegenover onszelf te zijn, kunnen wij dit volbrengen.”

Citaat uit het boek van Tarthang Tulku “Open bewustzijn”.

IMG_20181204_154718

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.