“Wij zijn bang om te leren omdat we bang zijn om te groeien en de grotere verantwoordelijkheid, die met groei gepaard gaat, op ons te nemen.”

“Oppervlakkig gezien denken we dat we willen leren, maar op een dieper, subtieler niveau maken groei en verandering ons bang. Daarom doen wij alles ongeconcentreerd en bereiken we weinig, ook al proberen we onszelf en onze relaties met anderen te verbeteren ,meer vreugde te voelen en positief te zijn…Toch is ervaring een uitstekende leraar: wij kunnen veel leren van alle lijden, frustratie en verwarring die we doormaken…Maar eerst moeten wij de gevolgen van wat wij aan het doen zijn, herkennen en begrijpen…Als we het gif nu niet verwijderen kunnen we op geen enkele manier vermijden dat er in de toekomst nog meer lijden zal zijn. Wij zullen voortdurend gevangen blijven tussen twee uitersten: begeerte en lijden, in de zich herhalende kringloop van berouw over het verleden, hoop op de toekomst en verwarring in het heden. Er is een enorme moed nodig om onze pijn en verwarring te accepteren, want we hebben zelf ons lijden veroorzaakt en vermeerderd, en soms vinden we het zelfs prettig! Het ego speelt veel spelletjes met ons en doordringt al onze gevoelens, gewaarwordingen en ideeën, toch weten wij niet werkelijk hoe het ego deze patronen in ons leven schept of hoe al onze negatieve houdingen en motieven ontstaan… War wij moeten doen, is ons dagelijks leven eerlijk onder ogen zien en onszelf rechtstreeks met onze zwakheden en problemen confronteren…Als we eerlijk en werkelijk waarheidslievend zijn, kunnen we ons leven radical veranderen….Als we naar ons hart luisteren en de waarheden, die we in onze eigen ervaringen ontdekken, volgen, kunnen we ons op onze eigen manier ontwikkelen…Als we vastbesloten, eerlijk en met intelligentie aan onszelf werken, kunnen we werkr]elijk groeien. Eerlijkheid is een vereiste omdat we onze situatie uiterste best moeten doen om voor onszelf te zorgen; intelligentie is een vereiste omdat er veel obstakels verwijderd moeten worden. Zonder een nietsontziende eerlijkheid zullen we onszelf uiteindelijk bedriegen, we zullen proberen onze fouten te verbloemen of onze moelijkheden te ontlopen, ipv ons met onszelf te confronteren en werkelijke veranderingen te bewerkstelligen. Als we innerlijk rust en evenwicht willen verwerven, moeten we beginnen met eerlijk te zijn.”

Citaat van Tarthang Tulku uit: “Leven in evenwicht”.

"Wij zijn bang om te leren omdat we bang zijn om te groeien en de grotere verantwoordelijkheid, die met groei gepaard gaat, op ons te nemen." | "Oppervlakkig gezien denken we dat we willen leren, maar op een dieper, subtieler niveau maken groei en verandering ons bang. Daarom doen wij alles ongeconcentreerd en bereiken we weinig, ook al proberen we onszelf en onze relaties met anderen te verbeteren ,meer vreugde te voelen en positief te zijn...Toch is ervaring een uitstekende leraar: wij kunnen veel leren van alle lijden, frustratie en verwarring die we doormaken...Maar eerst moeten wij de gevolgen van wat wij aan het doen zijn, herkennen en begrijpen...Als we het gif nu niet verwijderen kunnen we op geen enkele manier vermijden dat er in de toekomst nog meer lijden zal zijn. Wij zullen voortdurend gevangen blijven tussen twee uitersten: begeerte en lijden, in de zich herhalende kringloop van berouw over het verleden, hoop op de toekomst en verwarring in het heden. Er is een enorme moed nodig om onze pijn en verwarring te accepteren, want we hebben zelf ons lijden veroorzaakt en vermeerderd, en soms vinden we het zelfs prettig! Het ego speelt veel spelletjes met ons en doordringt al onze gevoelens, gewaarwordingen en ideeën, toch weten wij niet werkelijk hoe het ego deze patronen in ons leven schept of hoe al onze negatieve houdingen en motieven ontstaan... War wij moeten doen, is ons dagelijks leven eerlijk onder ogen zien en onszelf rechtstreeks met onze zwakheden en problemen confronteren...Als we eerlijk en werkelijk waarheidslievend zijn, kunnen we ons leven radical veranderen....Als we naar ons hart luisteren en de waarheden, die we in onze eigen ervaringen ontdekken, volgen, kunnen we ons op onze eigen manier ontwikkelen...Als we vastbesloten, eerlijk en met intelligentie aan onszelf werken, kunnen we werkr]elijk groeien. Eerlijkheid is een vereiste omdat we onze situatie uiterste best moeten doen om voor onszelf te zorgen; intelligentie is een vereiste omdat er veel obstakels verwijderd moeten worden. Zonder een nietsontziende eerlijkheid zullen we onszelf uiteindelijk bedriegen, we zullen proberen onze fouten te verbloemen of onze moelijkheden te ontlopen, ipv ons met onszelf te confronteren en werkelijke veranderingen te bewerkstelligen. Als we innerlijk rust en evenwicht willen verwerven, moeten we beginnen met eerlijk te zijn."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.