“Stilte”

“In de wereld die we kennen, werken energie en karma en zijn de regels van oorzaak en gevolg van toepassing. Kunnen we de waarheid vertellen over wat dit betekent? Kunnen we verder gaan dan woorden om te achterhalen wat er gebeurt? Tenzij we onderzoeken, zullen we niet weten wat te doen. Als we eenmaal iets begrijpen van wat er gebeurt, moeten we ons afvragen hoe we moeten reageren, hoe we tegemoet kunnen komen. Wat kunnen we doen? Hoe kunnen we de energie afkoelen en de schijn kalmeren? We weten dat er vanuit het hoogste perspectief geen instructeur kan zijn en geen instructies, zelfs geen instructies die we onszelf geven. We zouden kunnen zeggen – misschien moeten we zeggen – dat er niets te doen is. Betekent dit niets doen? Niet precies. Het lichaam en de geest veranderen. Houdingen en posities, zelfs de deeltjes die de cellen van het lichaam vormen, bewegen zich naar stilte. Maar niemand zoekt stilte; niemand dwingt het ons. Er zijn geen aanpassingen, geen ‘meer of minder’. We zouden kunnen zeggen dat we met onszelf samenwerken, dat we gewoon onszelf zijn. Het is niet alleen een kwestie van rusten in het lichaam. Het heeft te maken met de smaak van ons wezen. Wat is die smaak? Als we helemaal stil zijn, zonder geweld in zelfs de meest subtiele vormen aan te wakkeren, zouden we in het zenuwstelsel een soort warmte kunnen ontdekken. Er verschijnt iets; iets spreekt zichzelf naar voren, maar de smaak van stilte blijft. Niemand geeft instructies. Niemand eist gezag op. Niets is gezaghebbend. Misschien lijkt het moeilijk om op deze manier van natuur ontspannen te zijn. We kunnen zeggen: “Ik heb geprobeerd te ontspannen. Ik heb mijn best gedaan. Echt waar. Ik liet het los, keer op keer. Maar het werkte niet. Er is niks gebeurd. Ik ben er nog steeds, hetzelfde als voorheen.” Dat is een manier – de manier die niet werkt.

Er is ook een andere manier. Het komt van tijd tot tijd voor, misschien zelden. We pauzeren volledig en vreugde komt binnen. Misschien is het een moment van spontaan geluk of een intieme relatie, een moment van geloof of liefde, of een helende herinnering. Het is helemaal puur en schoon. Het duurt misschien niet lang, maar op dat moment is er stilte. We zouden van plezier kunnen spreken, maar het is geen plezier dat iemand bezit. Hoe kunnen we dit op een andere manier activeren? Religieuze leringen kunnen zeggen: “Bid krachtig, met groot geloof.” Als we die leiding volgen, kan er een soort gevoel zijn, een gevoel van bevrijding. En er zijn ook andere mogelijkheden. Als we echte ontspanning aanraken, weten we iets over hoe we long en sem (adem en geest) moeten inschakelen. We weten iets over hoe we kunnen profiteren van ons bestaan. Het kan ook andersom gebeuren. We kunnen ontdekken dat we zulke ervaringen niet kunnen aanraken. We kunnen met nieuwe helderheid herkennen hoe we zijn gekaapt of gekidnapt – hoe ons geboorterecht is gestolen, hoe onze natuur is weggevaagd. Zo’n herkenning kan zijn eigen soort realisatie zijn. Als we zien waar we zijn geweest, waar we heen zijn gegaan, kunnen we ons misschien weer thuis voelen. We hebben geleefd als in een wereld die wordt belegerd, een wereld waar we altijd op onze hoede zijn voor dictators of terroristen, voor ontvoerders of dieven – voor de manier van zijn die afhangt van goed en kwaad, voor en tegen. Nu is dat allemaal weg. Als de oude manier van zijn verdwenen is, is dat de samadhis (diepe meditatie). Het is alsof je verschillende rijken binnengaat. Het universum zelf werkt anders. Ons bewustzijn en onze waarnemingen, ons lichaam en onze zintuigen worden getransformeerd. We zijn nieuw thuis – verblijven op een nieuwe manier.

Als dat onze ervaring is, of als we het zelfs maar kort aanraken, weten we hoe we het zelf moeten onderzoeken. We kunnen dieper gaan en meer begrijpen. Het is een geleidelijk proces dat ons een weg baant in dit nieuwe en onbekende rijk. In het begin zijn we er misschien maar zelden. Onze gebruikelijke manier om de geest te gebruiken blijft dominant. Maar na verloop van tijd stabiliseert ons nieuwe begrip. Als dit gebeurt, kunnen we merken dat we beter in staat zijn om voor anderen te zorgen, om hen te leiden naar een manier om voor zichzelf te zijn. We hebben misschien een nieuwe manier om te delen, inclusief een nieuwe taal – andere communicatiemogelijkheden. Als we zulke capaciteiten leren ontwikkelen, zal dat zijn omdat we van binnenuit weten wat het betekent om de andere kant op te leven, op de gewone manier. We weten hoe het is om ons alleen en geïsoleerd te voelen, afgesneden van anderen, van de wereld die we bewonen en van ons eigen beste begrip. Ook dat hoort bij wat we moeten delen.”

Citaat uit het boek van Tarthang Tulku: “Challenging Journey”

"Stilte" | "In de wereld die we kennen, werken energie en karma en zijn de regels van oorzaak en gevolg van toepassing. Kunnen we de waarheid vertellen over wat dit betekent? Kunnen we verder gaan dan woorden om te achterhalen wat er gebeurt? Tenzij we onderzoeken, zullen we niet weten wat te doen. Als we eenmaal iets begrijpen van wat er gebeurt, moeten we ons afvragen hoe we moeten reageren, hoe we tegemoet kunnen komen. Wat kunnen we doen? Hoe kunnen we de energie afkoelen en de schijn kalmeren? We weten dat er vanuit het hoogste perspectief geen instructeur kan zijn en geen instructies, zelfs geen instructies die we onszelf geven. We zouden kunnen zeggen - misschien moeten we zeggen - dat er niets te doen is. Betekent dit niets doen? Niet precies. Het lichaam en de geest veranderen. Houdingen en posities, zelfs de deeltjes die de cellen van het lichaam vormen, bewegen zich naar stilte. Maar niemand zoekt stilte; niemand dwingt het ons. Er zijn geen aanpassingen, geen ‘meer of minder’. We zouden kunnen zeggen dat we met onszelf samenwerken, dat we gewoon onszelf zijn. Het is niet alleen een kwestie van rusten in het lichaam. Het heeft te maken met de smaak van ons wezen. Wat is die smaak? Als we helemaal stil zijn, zonder geweld in zelfs de meest subtiele vormen aan te wakkeren, zouden we in het zenuwstelsel een soort warmte kunnen ontdekken. Er verschijnt iets; iets spreekt zichzelf naar voren, maar de smaak van stilte blijft. Niemand geeft instructies. Niemand eist gezag op. Niets is gezaghebbend. Misschien lijkt het moeilijk om op deze manier van natuur ontspannen te zijn. We kunnen zeggen: "Ik heb geprobeerd te ontspannen. Ik heb mijn best gedaan. Echt waar. Ik liet het los, keer op keer. Maar het werkte niet. Er is niks gebeurd. Ik ben er nog steeds, hetzelfde als voorheen." Dat is een manier - de manier die niet werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.