“De kracht van je ademhaling”

“Terwijl de uiterlijke adem voeding aan het lichaam geeft, draagt ​​de innerlijke adem de vitale kwaliteit van verlichting naar ons hele wezen.

De adem kan een krachtige bondgenoot zijn op het spirituele pad, die kennis, bewustzijn en voeding door ons lichaam en geest voert. We leven op het ritme van de adem en door ons af te stemmen op de patronen ervan, vinden we een weg die rechtstreeks naar onze innerlijke natuur leidt. Om de kracht en het potentieel van adem te waarderen, moeten we twee soorten ademhaling onderscheiden. De eerste is de uiterlijke adem, onze fysieke ademhaling. Naarmate de meditatiebeoefening zich ontwikkelt, wordt deze adem zacht en stil, waardoor we een tweede, subtielere ademhaling kunnen herkennen. Soepel, stil en vol gevoel, deze innerlijke adem circuleert door ons hele wezen. De innerlijke adem brengt krachtige veranderingen teweeg door zijn relatie met de energiecentra van het lichaam.

Als de energie goed door deze centra stroomt, zijn we in goede gezondheid, zowel mentaal als fysiek. De energie van de subtiele ademhaling herstelt het evenwicht, verlicht spanningen en blokkades en bevordert de integratie van lichaam en geest. Hoewel de innerlijke adem een ​​krachtig middel tot transformatie is, kan het soms moeilijk zijn om er contact mee te maken. Wanneer we opgewonden of overstuur zijn, wordt onze uiterlijke ademhaling snel en zwaar, en kunnen we de subtiele gevoelens van binnen niet aanraken. Dan kan het frustrerend zijn om volledig en diep te proberen adem te halen. Deze frustratie kan op zijn beurt emoties opwekken en de geest vullen met beelden en concepten die ons nog meer uit balans brengen. Doelloos praten verhindert ook contact met onze innerlijke adem. Als we zo praten, worden gedachten en emoties opgewekt; we zijn het eens en oneens, vormen meningen en vervallen misschien in ruzies of negativiteit. Deze patronen van speculatie en emotie ondermijnen de vitaliteit van onze innerlijke adem en laten ons leeglopen. Om je bewust te worden van de subtiele ademhaling, oefen je eenvoudige aandacht voor je fysieke ademhaling. Merk op wanneer je ademhaling langzaam is en wanneer hij snel is. Cultiveer een langzaam, stabiel ritme; zo zelfs ademen in tijden van stress zal een voedende stroom van innerlijke adem stimuleren. Houd er ook rekening mee hoe deze zachte ademhaling uw spraak beïnvloedt.

Als je eenmaal waardering voor innerlijke adem hebt ontwikkeld, spreek je vanzelf minder en met meer betekenis. Naarmate onze meditatie dieper wordt, wordt de innerlijke adem sterker en doordringender. Bij diepe meditatie wordt de uiterlijke ademhaling volledig stil en blijft alleen de soepele innerlijke ademhaling functioneren. Bewust en licht, deze innerlijke adem draagt ​​de vitale kwaliteit van verlichting naar ons hele wezen. VIsualisatiepraktijken kunnen ook de soepele stroom van de subtiele ademhaling stimuleren. Een voorbeeld van zo’n oefening is het stil zingen van de mantra OM Ah HuM. Terwijl je inademt, chant je innerlijk OM terwijl je visualiseert dat alle kennis in je lichaam en geest wordt getrokken. Het hele universum verzamelt zich in het veld van OM. Voor het moment dat de adem in het lichaam wordt vastgehouden, zeg je in stilte Ah. Deze lettergreep transformeert de energie van het universum in een stil en open rijk. Dan, terwijl je uitademt, zing je in stilte Hum. Met Hum stroomt de verlichte energie terug in het universum, om haar voordelen in alle richtingen te verspreiden. Herhaal op deze manier OM Ah HuM stil bij elke ademhaling. Soms kun je je concentreren op de lettergrepen, soms op de betekenis, of op het gevoel van de adem zelf. Uiteindelijk zullen deze drie samensmelten, en de beoefening zal niet langer een herinnering zijn aan onze verlichte aard, maar een uitdrukking van verlichting zelf. Probeer deze visualisatie gedurende de dag zoveel mogelijk te oefenen; hoe meer u het doet, hoe groter de voordelen zullen zijn. Waar je ook bent en wat je ook doet, je kunt deze eenvoudige oefening doen. In plaats van je af te leiden, zal het je bewustzijn van het huidige moment vergroten. Het kan vooral effectief zijn als u gespannen of geagiteerd bent. Even de tijd nemen om te ademen OM AH Hum zal de innerlijke adem bevrijden om je spanningen te kalmeren met zijn stimulerende warmte. Naarmate je gevoeliger wordt voor de stroom van de subtiele adem, zal het doordringende gefluister communiceren met je geest en hart, en je leiden naar ontspanning en diepe helderheid. Al je ervaringen zullen stralen met een levendige kwaliteit en je zult een krachtige kalmte ontdekken die zich naar iedereen om je heen kan uitstrekken en harmonie en vreugde aanmoedigt. Deze oneindige rust en helderheid is altijd beschikbaar: in staat: je kunt het aanraken in je bij je volgende ademhaling aanraken.”

Citaat uit het boek van Tarthang Tulku: Verborgen Vrijheid

"De kracht van je ademhaling" | "Terwijl de uiterlijke adem voeding aan het lichaam geeft, draagt ​​de innerlijke adem de vitale kwaliteit van verlichting naar ons hele wezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.