Geest

”Als er nu nog resten spanning zijn komt het door de activiteit van je geest. Nu kunnen de stilte en kalmte van de adem en het lichaam echter nog meer tot rust komen en alle zintuigen en ook je geest ontspannen. Levendige herinneringen, beelden en inzichten kunnen bij je naar boven komen, maar je kunt ze weer loslaten….Met het verdiepen van de stilte, wordt de oplettenheid van de geest losser en maakt plaats voor ontspanning. Het bewustzijn heeft direct contact met de gedachten en er zijn geen beelden meer. De ketting van de gedachten, waarbij  de een de ander opvolgt, staat minder gespannen, en de snelheid van de zelf gecreëerde gedachten vermindert. Geleidelijk komt de beweging tot rust en eindigt bij de totale stilte van de contemplatie. Ervaringen hebben geen beelden meer nodig; de stilte is zelf dit beeld. Er is geen verleden, heden of toekomst, geen oorsprong voor ervaringen – je bent helemaal op jezelf, in stilte. Hoe stiller we worden, hoe beter we de stilte bijna kunnen proeven en horen. Binnen deze stilte zijn we ons totaal bewust en helemaal wakker.”

Citaat uit het boek: “Bewustzijn, concentratie en energie” van Tarthang Tulku

Exif_JPEG_420

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.