De grondslag voor evenwicht is ontspanning

“Evenwicht is een natuurlijke gesteldheid waarin gevoel en energie als een stroom zijn die lichaam en geest in hun totaliteit doordringt.”

“De grondslag voor evenwicht en voor de integratie van lichaam en geest is ontspanning. Vaak zien wij ontspanning als een toestand van dromerigheid waarin vitaliteit en een helder bewustzijn ontbreken; als een vlucht uit het dagelijks leven of als manier om je tijd te vullen. Ware ontspanning is echter in wezen evenwicht. Wanneer wij ontspannen zijn, kunnen wij opengaan voor nieuwe zintuigelijke gebieden en dimensies, en kunnen wij gewaarwordingen en gevoelens wijder laten worden, zodat lichaam en geest worden samengebracht… Als wij echt ontspannen, is het niet langer het “ik” dat ervaart – wij worden de ervaring zelf. Wij “hebben” niet langer onze zintuigen, ons lichaam en onze geest, want die zijn allemaal totaal opgenomen in het ervaren.

Vaak echter staan ons lichaam en onze geest niet goed met elkaar in uitwisseling en kunnen wij geen van beide op de juiste wijze voeden. Wij zijn dan niet meer in staat onze vitaliteit, onze concentratie of ons helder bewustzijn n te behouden; wij gaan ondoelmatig functioneren en worden gevoelig voor geestelijke en fysieke onevenwichtigheden. De meeste psychische problemen en de meeste ziekten – met inbegrip van ziekten die het gevolg zijn van spanning – hangen samen met deze subtiele onevenwichtigheid van energie in ons lichaam, onze geest en onze zintuigen.”                (KN deel II, p.13/14 – 2-druk).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.