Belichaming

“ Ga gemakkelijk zitten in de zithouding. Concentreer je op het energiecentrum onder je navel; doe dit drie dagen lang een half uur per dag. Adem rustig en gelijkmatig door neus en mond, houd zo mogelijk je ogen half-open. Soms is het in het begin gemakkelijk je ogen dicht te doen – dat is ook goed. Begin met wat je altijd doet als je je concentreert. Verander na twee dagen de kwaliteit van je concentratie, zodat deze minder gedwongen wordt en er alleen maar gewaarzijn is. Met die vorm van concentratie zal je lichaamsenergie gaan stromen; geleidelijk aan ontstaan er gevoelens van kalmte en worden de gedachten trager.

Soms is het een zacht en vriendelijk gevoel, als van warme melk, heel dik, romig en diep. Probeer heel stil te worden en laat je gevoelens wijder worden, zodat ze langer duren. Voel ze zoveel als je kunt en zend ze naar alle delen van je lichaam – omhoog naar je gezicht en hals, en omlaag naar je voeten en tenen. Houd je adem – haast onmerkbaar en niet al te gespannen – vast in je onderbuik en je heiligbeen; geef vervolgens je gevoelens de ruimte om zich over je gehele lichaam uit te breiden, meer en meer, totdat het lijkt alsof het gehele universum en die gevoelens een worden. Ze waaien als een warm zomerbriesje op plekken waar het heet is; ze genezen je van binnen en van buiten op hun weg door vele lagen van je lichaam heen; eerst je huid, in en tussen oppervlakteweefsels en – zenuwen; vervolgens dieper naar binnen, naar zenuwen, weefsels en organen. Soms bewegen ze zich diep binnen in, als een kleine wervelwind.

Na je drie dagen een half uur per dag op je navelcentrum gecontreerd te hebben, ga je naar je hartcentrum en concentreer je je even lang daarop. Ga daarna naar je keelcentrum en ten slotte naar je hoofdcentrum tussen je ogen. Indien je langer met deze manier van concentreren bezig wilt zijn, concentreer je dan een half uur per dag op elk energiecentrum, twee of drie weken lang. Het kan zijn dat je dan bepaalde ervaringen krijgt. Mischien verschijnen er kleuren – groen of wit licht, of rood, oranje, blauw of gemengde kleuren. Je kunt verschillende dingen zien of ervaren, of een heel hoog geluid horen. Wanneer je dergelijke ervaringen krijgt, raak er dan niet door gefascineerd of eraan gehecht. Laat ze gewoon gebeuren en geef zoveel mogelijk ruimte aan je gewaarwordingen. Als je uit je slaap wordt gehouden door te veel gedachten, concentreer je dan licht op je hartcentrum, een half uur lang elke avond, twee weken lang. Probeer nergens aan te denken; ga na de oefening niet lezen of schrijven. Ga alleen met je gevoel in je hartcentrum binnen, maak het dieper en laat het wijder worden, totdat er zich een gevoel van vreugde ontwikkelt. Blijf hiermee bezig, alsof er niets anders op de wereld bestaat dan alleen dit gevoel. “  Kum Nye deel II oef. 72, p. 112.

Belichaming | “ Ga gemakkelijk zitten in de zithouding. Concentreer je op het energiecentrum onder je navel; doe dit drie dagen lang een half uur per dag. Adem rustig en gelijkmatig door neus en mond, houd zo mogelijk je ogen half-open. Soms is het in het begin gemakkelijk je ogen dicht te doen - dat is ook goed. Begin met wat je altijd doet als je je concentreert. Verander na twee dagen de kwaliteit van je concentratie, zodat deze minder gedwongen wordt en er alleen maar gewaarzijn is. Met die vorm van concentratie zal je lichaamsenergie gaan stromen; geleidelijk aan ontstaan er gevoelens van kalmte en worden de gedachten trager.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.