Massage

” Onze gevoelens en ons lichaam zijn als water dat in water stroomt. We leren zwemmen in de energiestroom van de zintuigen.

De beoefening van Kum Nye integreert gevoelens direct in het lichaam ipv ze door het verstand te kanaliseren. Onze gevoelens en ons lichaam zijn als water dat in water stroomt. In het begin ” drijven” we in gevoelens van openheid, zachtheid ren en vreugde en laten we ons door die gevoelens dragen. Later ontstaat er een gevoel van volledig vertrouwen dat ons als het ware optilt. Als we eraan gewend raken om met deze gevoelens in contact te komen en met de energiestromen die ze veroorzaken, leren we te “zwemmen” in de energiestroom van de zintuigen. Er ontstaat een gevoel van eenheid en heelheid: gedachten, zintuigen en bewustzijn smelten samen in een soort innerlijke alchemie. Als we met Kum Nye massage dagelijks oefenen gedurende ten minste zes weken, worden deze gevoelens steeds tastbaarder, niet alleen tijdens de oefeningen maar de hele dag door. Deze vorm van massage of innerlijk “zwemmen” laat opgehoopte spanning smelten en maakt de energie vrij die op een subtiel niveau bevroren is door verstarde houdingen en concepten. De vrijgekomen energie wordt getransformeerd in een voelende ervaring die elke cel van ons lichaam vult. Ons lichaam wordt minder solide en meer stromend en open, meer ku dan lu. Als wij dichterbij de energie van gevoel en ervaring leven en werken, vallen gedachten en gevoelens samen; onze gevoelens hoeven niet meer vergezeld te worden door het commentaar van onze gedachten. De directe ervaring is veel voller en betrouwbaarder dan dat wat door gedachten en denkbeelden wordt gekanaliseerd. We groeien in gewaar zijn.

De directheid van onze ervaring gaat verloren als we onze gevoelens met ons denken benaderen. Dus als je met Kum Nye massage begint moet je alle vooropgezette ideeën en associaties loslaten. Gedachten en concepten bewegen zich aan de oppervlakte: ga stap voor stap voorbij de laag van gedachten en concepten naar een diepere laag, de laag van de ervaring. Onderzoek elk gevoel volledig. Stimuleer gevoelens van vreugde. Stel je voor dat je in het paradijs bent; roep positieve herinneringen op, zoals een mooi landschap, bomen, rivieren of bergen. Laat de gevoelens zichzelf uitdrukken. Geluk is een gevoel in je dat je kunt stimuleren en ontwikkelen door elk gevoel meer smaak te geven en het zoveel mogelijk te ervaren. Maak elk gevoel wijder mbv je zintuigen en je gedachten. Gedachten kunnen dan geen vat op je krijgen, omdat je voorbij ego en zelfbeeld bent.

Als je dieper gaat en het gevoel wijder maakt, zul je verschillende gevoelschakeringen ontdekken die verder verkend kunnen worden. Als je in een gevoel doordringt, maakt het zichzelf wijd en wordt het een innerlijke massage. Eerst wekt een gevoel allerlei beelden op. Op een dieper niveau kan gevoel zonder beelden zeer vervullend zijn.

Tenslotte word je het gevoel en is er niet langer “iemand”of een “ik” die ervaart. Dan is er alleen openheid, voldoening en volledigheid.

Massage betekent wisselwerking. Als je jezelf masseert, bereik je niet alleen maar een plaats van je lichaam: je hele lichaam is in de massage betrokken. Er ontwikkelt zich een wederkerige relatie tussen je hand en de gemasseerde spier of plek. Dat brengt gevoelens voort die wisselwerkingen door het hele stimuleren. Er ontstaat ook een wisselwerking tussen fysieke en niet-fysieke niveaus van bestaan, die wisselwerking stimuleert bepaalde energieën die niet beperkt blijven tot de grenzen van het lichaam, maar zich naar de omgeving verspreiden.

Als je jezelf leert masseren, ga je allerlei gewaarwordingen en gevoelens ontdekken. Kum Nye massage is gericht op drukpunten die bepaalde energieën stimuleren. Op sommige plaatsen heeft druk een direct effect; op andere plaatsten voel je in het begin misschien nauwelijks iets. Bepaalde plaatsen kunnen herinneringen of oude pijn oproepen. Als er pijn in je fysieke lichaam vrijkomt, kunnen mentale en emotionele blokkades ook oplossen. Een verkeerd gebruik van spieren, bv door een vroeger ongeval, kan wegsmelten in alleen maar voelen of ervaren.Druk op sommige punten kan liefdevolle gevoelens losmaken die je hart openen en lichaam en geest tot een geheel maken. Als je lichaam meer stromend en opener wordt, kun je zelf tot de ontdekking komen dat je zonder enige doelgerichtheid aan het masseren bent – niet meer gericht op jezelf of je ego. Het gebeurt gewoon spontaan, zonder voorbereiding of doel. ” KN I p.65-67, KN I p.64-65.

IMG_20170321_104130

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.