De essentie van voelen aanraken

“Kum Nye ontspant het lichaam, waardoor de geest kalmeert en de snelheid van percepties en gedachten vertraagt. Geleidelijk, gewoonlijk na een aantal weken dagelijks oefenen, geraakt de geest sneller in een kalme oplettendheid, alert, maar zonder naar gedachten te grijpen of op percepties te fixeren. Met een ontspannen lichaam en een coöperatieve geest, kunnen we de zintuigen afstemmen op een grotere intensiteit van voelen. Zoals krachtige motoren een raket de ruimte in stuwen, en wegvallen wanneer hun taak volbracht is, kunnen de zintuigen gelukzalige gevoelens genereren, ze dan loslaten, en de geest de diepe kalmte van meditatie laten binnengaan.

Ga gemakkelijk zitten in de Zeven Gebaren-houding en adem door zowel neus als mond. Ontspan nek en schouders, met de achterkant van de nek recht, in lijn met de ruggengraat. Hef de borstkas een beetje op en laat de armen volledig ontspannen. Voel de plekken die nog gespannen zijn en ontspan ze met de adem.

Wanneer je iets voelt, ontspan dan in sensatie, zonder er op een grijpende manier op in te gaan, op zoek naar betekenis. Blijf zo veel mogelijk bij de pure smaak van het gevoel, zonder jezelf te verliezen in gedachten of emotionaliteit. Proef het gevoel ten volle en laat het zich uitbreiden. Door oefening zal het gevoel intenser worden, bijna tastbaar. Aanhoudend oefenen zal de smaak van het gevoel zuiveren; uiteindelijk zal alleen de essentie overblijven.”  van Tarthang Tulku uit het boek: “Kum Nye de betekenis van vreugde, de betekenis van zijn.”p.49 

De essentie van voelen aanraken | "Kum Nye ontspant het lichaam, waardoor de geest kalmeert en de snelheid van percepties en gedachten vertraagt. Geleidelijk, gewoonlijk na een aantal weken dagelijks oefenen, geraakt de geest sneller in een kalme oplettendheid, alert, maar zonder naar gedachten te grijpen of op percepties te fixeren. Met een ontspannen lichaam en een coöperatieve geest, kunnen we de zintuigen afstemmen op een grotere intensiteit van voelen. Zoals krachtige motoren een raket de ruimte in stuwen, en wegvallen wanneer hun taak volbracht is, kunnen de zintuigen gelukzalige gevoelens genereren, ze dan loslaten, en de geest de diepe kalmte van meditatie laten binnengaan.
Zie verder:  www.lotusdesignwinkel.nl

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.