Een ander perspectief op onze gedachten en waarnemingen

” Gedachten nemen vele vormen aan, en je kunt leren om ze allemaal los te laten. Maar probeer niet om iets met ze te doen, noch om iets met ze te doen. Het is paradoxaal en toch waar dat zulke pogingen alleen maar meer gedachten en spanningen scheppen. Er bestaat een verhaal dat illustreert hoe de poging om de stilte af te dwingen in werkelijkheid de meditatie verstoort. In de zomer vloog een vlucht ganzen naar het noorden, maar toen het koud begon te worden, besloten ze naar een warmer klimaat terug te keren. Terwijl zij zich klaarmaken voor hun winterreis zei een van de vogels:”Vannacht moeten wij terugvliegen, maar ieder moet heel stil vliegen, anders zal het ons slecht vergaan.”. Daarom zei iedere vogel tijdens de tocht tegen de ander:”rustig,”totdat ze allemaal zeiden “rustig, rustig,”. en er was veel meer lawaai dan anders. Het is het beste om neutraal te blijven ten opzichte van gedachten, wat er ook gebeurt.Wanner wij ze volgen en geloven dat ze solide en werkelijk zijn en dat zij verband houden met een of andere absolute categorie van goed of slecht, juist of onjuist, dan vermenigvuldigen zij zich en verstoren onze gemoedsrust.Veronderstel bv dat ik aan mijn verjaardag denk en mij voorstel dat ik een schitterend geschenk zal krijgen. Aangename, emotionele prikkelingen komen omhoog en deze ene gedachte spat uit elkaar in talloze gedachten over mijn verbeelde geschenk. Die geven op hun beurt aanleiding tot verdere emoties en gedachten. ..Zulke weefsels van gedachten en emoties vormen het materiaal voor ons dagelijkse bestaan. Onze geest schept de wereld waarin wij leven en geeft vorm aan de gewoonten, begeerten en verwachtingen die voor ons heel soliede en werkelijk zijn. Wij zijn zo gewend geraakt aan deze creatie dat wij vinden dat wij dit niet los kunnen laten; wij kunnen niet terugkeren naar onze innerlijke natuur, naar de eenvoudige, directe ervaringen. De diepe ontspanning en openheid van meditatie bieden een ander perspectief op onze gedachten en waarnemingen. Meditatie laat zien dat het niet nodig is dat wij bepaalde ervaringen vastgrijpen en andere verwerpen. Wij kunnen al onze ervaringen, negatief of positief, accepteren. En deze acceptatie kan leiden tot een diepe voldoening, een oprechte waardering voor het feit dat wij leven. Wanneer  ons gewaarzijn en ons antwoord op het leven, het rijke evenwicht van meditatie weerspiegelt, maken onze specifieke moeilijkheden plaats voor een groeiend gevoel van vertrouwen en vreugde. Er ontstaat een nieuw bewustzijn dat een gevoel van lichtheid en kalmte met zich meebrengt, dat al een lach door al onze activiteiten heen stroomt.”  uit het boek  “Verborgen Vrijheid” van Tarthang Tulku

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.