Luiheid en Kracht

“In het Tibetaans betekent het woord Lelo Luiheid en Tsondru kracht. Wij hebben beide eigenschappen in ons en kunnen kiezen welke wij in ons dagelijks leven willen koesteren. De luie geest pretendeert onze vriend te zijn en biedt ons gemak en vreugde aan, maar in werkelijkheid verslindt het langzaam onze meest geliefde dromen en drukt ons neer, zodat wij nauwelijks meer kunnen  bewegen. Het is het grootste obstakel voor onze vooruitgang op het geestelijke pad. Wanneer wij beginnen elke dag te oefenen, vertelt de luie geest ons om te wachten, even te rusten of iets anders te doen, want er zal later tijd zijn om te oefenen. Deze geest lijkt altijd redelijk en we kunnen, net als Tsondru, gehypnotiseerd raken door zijn “logica der luiheid”.
Maar wij kunnen ons afwenden van de luiheid en in plaats daarvan luisteren naar de wijsheid van onze innerlijke natuur. Door kracht en energie te ontwikkelen en onze doeleinden geduldig na te streven, kunnen wij de verleidingen van Lelo weerstaan. Wij kunnen vertrouwen in onszelf hebben, dat ontstaat doordat wij onze energie op een vruchtbare manier gebruiken. Wanneer wij ons eenmaal los maken van de luie geest, is er geen grens aan wat wij kunnen doen. ”

Door  Tarhang Tulku geschreven in “Verborgen Vrijheid”.

IMG-20170723-WA0005

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.