AANWEZIG ZIJN DOOR MIDDEL VAN DE ADEM

“Besteed gedurende de dag van tijd tot tijd aandacht aan de adem. Oefen in het observeren van het ritme en tempo van je in- en uitademingen. Als je je emotioneel of ongerust voelt, laat de adem dan langzamer gaan en dieper doordringen in het lagere deel van de borst. Laat toe dat spieren van de onderbuik zich ontspannen en laat de onderbuik naar voren komen, zodat er ruimte komt voor de adem om lager in het lichaam te komen. Neem waar wat voor gevoelens opkomen; adem in die gevoelens, en merk op hoe de adem zich met het gevoel verbindt…Begin met ontspannen…Observeer de stroom en intensiteit van de adem als je in- en uitademt, en laat de bewegingen zachter worden en een natuurlijk ritme vinden. Luister aandachtig naar de adem als die de longen binnengaat en door alle delen van het lichaam circuleert. Voel het uitzetten en samentrekken als de adem de borstkas ingaat, het middenrif een teken geeft om te ontspannen en vervolgens de onderbuik in stroomt. Voel hoe de adem je inwendige organen aanraakt en binnenstroomt, en hoe de ritmische uitzetting en samentrekking van je adem ze masseert en een stroom van gevoel stimuleert die verwarmt en revitaliseert. Laat je in deze gevoelens zinken, proef hun zoetheid en luister of je hun tonen hoort, zelfs als die zich manifesteren als stilte…Geniet van de kalmte die deze gevoelens oproepen; laat die kalmte dieper worden en zich uitbreiden, door verder te ontspannen en in de gevoelens te ademen.” citaat uit het boek: “Kum Nye De betekenis van vreugde, de betekenis van zijn” geschreven door Tarthang Tulku.

IMG_20180318_150540

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.