Lange Adem

“Zintuiglijke impulsen hebben smaken: geen smaken die gemakkelijk in woorden te vatten zijn, maar subtiele smaken die we met kwaliteiten als zoetheid, warmte, smelten of gloeien kunnen associëren. Wanneer we naar muziek luisteren, bijvoorbeeld  herkennen we noten, melodieën, ritmes en specifieke stemmen en instrumenten. Maar binnen  deze gemakkelijk identificeerbare elementen zijn er ondertonen en kwaliteiten van volheid en diepte. Wanneer we op de adem completeren, kunnen deze en andere elementen ingebracht worden om onze meditatie te “kruiden”, om haar te stimuleren en rijker te maken. Om te ervaren hoe dit werkt, kun je reflecteren op fijne herinneringen. Masseer zo`n herinnering zachtjes met je adem als je in- en uitademt, en laat prettige gevoelens opkomen en zich door je lichaam verspreiden. Terwijl je je aandacht zacht op deze sensatie richt, laat je specifieke betekenissen en associaties wegvallen, totdat alleen de kwaliteit van het gevoel overblijft – zoetheid misschien, of vibrerende helderheid. Geen object, geen associaties, alleen de innerlijke essentie van het gevoel houdt aan. Deze gevoelsessentie versmelt met je meditatie, stimuleert haar en geeft haar energie.

Volg de energie als die als een diepe innerlijke douche onder en over weefsels stroomt, de organen en cellen in, en alle delen van het lichaam verwarmt, je leven voedt en levensvreugde stimuleert. Voel hoe deze energie de zintuigen aanraakt en activeert; laat haar samensmelten met sensaties, gevoelstonen en herinneringen. Welke gedachten of gevoelens deze oefening ook opwekt, laat ze opgaan in de adem. Laat ze gaan als je uitademt en haal ze naar binnen als je inademt. Proef de gevoelens die je overspoelen; geniet ervan en laat je erdoor meevoeren. Geest en zintuigen zijn alert, gevuld met gevoelens van diepe vreugde. Tegelijkertijd is er stilte en meditatie, een gevoel van continuïteit en van verbinding tussen binnen en buiten. Je bent compleet; je bent perfect, precies zoals je bent.”  citaat van Tarthang Tulku uit het boek: “Kum Nye De betekenis van vreugde, de betekenis van zijn”.

Lange Adem | "Zintuiglijke impulsen hebben smaken: geen smaken die gemakkelijk in woorden te vatten zijn, maar subtiele smaken die we met kwaliteiten als zoetheid, warmte, smelten of gloeien kunnen associëren. Wanneer we naar muziek luisteren, bijvoorbeeld  herkennen we noten, melodieën, ritmes en specifieke stemmen en instrumenten. Maar binnen  deze gemakkelijk identificeerbare elementen zijn er ondertonen en kwaliteiten van volheid en diepte. Wanneer we op de adem completeren, kunnen deze en andere elementen ingebracht worden om onze meditatie te "kruiden", om haar te stimuleren en rijker te maken. Om te ervaren hoe dit werkt, kun je reflecteren op fijne herinneringen. Masseer zo`n herinnering zachtjes met je adem als je in- en uitademt, en laat prettige gevoelens opkomen en zich door je lichaam verspreiden. Terwijl je je aandacht zacht op deze sensatie richt, laat je specifieke betekenissen en associaties wegvallen, totdat alleen de kwaliteit van het gevoel overblijft - zoetheid misschien, of vibrerende helderheid. Geen object, geen associaties, alleen de innerlijke essentie van het gevoel houdt aan. Deze gevoelsessentie versmelt met je meditatie, stimuleert haar en geeft haar energie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.