Vriendschap sluiten met onze geest

“ Ontspanning laat toe dat de geest en gedachten zichzelf meer openbaren. Wanneer we rustig zijn kunnen we gewaarworden dat naast de innerlijke dialogen die komen en gaan, de geest een soort kwaliteit van “ zijn-heid” heeft die stil is maar in zichzelf compleet. Er ontbreekt niets, er hoeft niets geïnterpreteerd te worden. Als we eenvoudigweg in rust verkeren, en onszelf toestaan om rechtstreeks in de kalmte te zijn, kunnen we dit stille veld van de geest uitbreiden en gedachten meer intiem maken….Laat je geest en lichaam rustig worden. Laat interne dialogen, “geheugensteuntjes” en andere mentale ruis los. Instructies zijn niet nodig, herinneren is niet nodig, monitoren wat er gebeurt is niet nodig. Gedachten blijven misschien rondcirkelen maar als je geen aandacht aan ze besteedt, zullen ze naar de achtergrond verdwijnen, alsof ze deel zijn van een radioprogramma waarvoor je geen interesse hebt, maar dat je vergeten bent uit te zetten. Laat ook de drang om te begrijpen of te interpreteren los; volg de gewaarwording van het gevoel als die opkomt, en laat die onthullen wat het heden aanreikt.

Wat er ook opkomt, laat het gewoon zijn. Laat de bloembladen van de zintuigen zich ontvouwen, laag voor laag, tot het licht van gewaarzijn begint door te breken. Ontspan volledig; laat de kaakspieren los, de schouders, de borst en de buik, en laat alles op de juiste plaats komen. Wanneer geest en lichaam tot rust komen op een ontspannen, evenwichtige manier, zink dan nog dieper in de ontspanning.

Wanneer je meer vetrouwd raakt met deze gewaarwording van openheid en de gevoelens die opkomen, zullen de bloembladen van de zintuigen verder opengaan; het licht van gewaarzijn en de stroom van gevoel zullen je keel ontspannen, je hart verwarmen en je dieper in de kalmte  van diepe ontspanning leiden. Dit is de manier om te beginnen met het ontwikkelen van de ervaring van Kum Nye in de richting van meditatie.” Citaat uit het boek van Tarthang Tulku: “ Kum Nye De betekenis van vreugde, de betekenis van zijn”.

 

IMG_20180318_150553-EFFECTS (1)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.