Mindfulness of adem

“Als energie vloeiend door het lichaam stroomt, door de vitale organen en chakra’s, voel je je vol energie en alert; de geest is helder, zenuwen staan paraat om signalen over te brengen en spieren om te bewegen. De geest reageert ook en wordt kalmer en cooperatiever. Wanneer gedachten minder impulsief en veeleisend worden, kun je je focus en concentratie in stand houden en je energie richten op een meer open, ontspannen manier.

Als je de beweging van de adem bij het in-  en uitademen observeert, merk je misschien een soort smaak op, een gevoel van kalmte dat sterker wordt naar gelang je blijft observeren. Geleidelijk wordt deze sensatie voller en dieper, en ontwikkelt zich tot een kalmte die je ruimer en intenser kunt maken. De zintuigen worden levendiger en produceren diepe gevoelstonen die door de lichaamscentra heen resoneren en gevoelens losmaken die de zenuwen sussen en kalmeren. Lichaam en geest ontspannen nog meer naarmate de stroom van geveoelens intenser wordt en zich verspreidt, en het gehele wezen op een dieper, meer organisch niveau voedt. Verdiep en stabiliseert deze gevoelstroom zo veel mogelijk. Wanneer je in deze kalmte rust, kan elke prikkel die je ervaart zeer aangename sensaties teweegbrengen, die de geest voeden en naar gelukzaligheid leiden.

Bij het uitademen brengt je adem de energie van het lichaam in verbinding met energieen erbuiten, en koppelt ze aan positieve energieen van de omgeving, de ruimte en de kosmos. Wanneer je inademt, nodig je deze energieen uit binnen te komen, wat een subtiele  communicatie tussen binnen en buiten bevordert, die lichaam en geest stimuleert en weer vitaliseert. De teweeggebrachte gevoelstoon kan heel vreugdevol worden.” Citaat uit het boek van Tarthang Tulku: “ Kum Nye De betekenis van vreugde, de betekenis van zijn” .

IMG_20190104_170501

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.