Geduld

“ Geduld is het beste tegengif voor onze moeilijkheden; met zijn zachte en plooibare energie kunnen wij onze ervaringen accepteren en ermee werken, ipv ertegen te vechten. Dan kunnen al onze ervaringen, positieve of negatieve, gewaardeerd worden…Maar ongeduld en bezorgdheid kunnen onze meest waardevolle leraren zijn voor het beoefenen van geduld. Luister zorgvuldig naar een gevoel van bezorgdheid, want het kan een waardevol teken zijn dat je je moet ontspannen en je verwachtingen en de eisen die je aan jezelf stelt moet loslaten. Leer te herkennen hoe ongeduld omhoog komt. Kijk naar de manier waarop je je mentale en fysieke energie blokkeert, en naar het gevoel van haast waarvan je gedachten en daden doortrokken zijn; merk op hoe ongeduld het inzicht aanmoedigt dat het leven hopeloos is. In plaats van achter het geduld aan te rennen, ontspan je en laat het op je afkomen. Laat de spanning in je lichaam los; verruim je aandacht en laat de emotionele energie stromen. Laat de warme, kalmerende energie van geduld binnen in je ontstaan en gemakkelijk en vrij door het lichaam stromen…Wanneer je merkt dat je ongeduldig wordt, zoek dan een plek op die wat rustiger is…Neem een kleur waar je van houdt, en laat jezelf genieten van de eigenschapen ervan. Breng dan de kleur naar je innerlijke bewustzijn en laat de kleur het ongeduld dat je voelt aanraken en genezen. Je kunt de oefening uitbreiden door je op bloemen, kunst of andere mooie objecten en afbeeldingen te concentreren. Nodig hen uit in je gewaarzijn en voel hoe hun harmonie en bevalligheid. Laat hun vormen dan de versplinterde kwaliteit van het ongeduld transformeren in de aangename, gelijkmatige energie van het geduld.

Door geduld kunnen wij gebruik maken van onze moeilijkheden. Geduld is als onze beste vriend: het is aangenaam om bij hem te zijn, met een open bewustzijn en alles toelatend. Wij kunnen humeurig zijn, veranderlijk of bovenmatig kritisch, maar geduld accepteert deze eigenschappen en zorgt voor ons op een dieper niveau. De evenwichtige energie van geduld beweegt zich gemakkelijk door het lichaam en straalt vanuit ons hart een vriendelijke en positieve houding uit naar ons werk, onze relaties en naar elk aspect van ons leven.”

Citaat van Tarthang Tulku uit het boek: “ Verborgen vrijheid” verkrijgbaar bij     https://www.lotusdesignwinkel.nl

https://www.lotusdesignwinkel.nl/189-dharma-boeken

 

IMG_20181204_154535-EFFECTS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.